Contact opnemen
Een goed samenspel tussen de gemeente, de buurt, Hoorne Vastgoed en Pré Wonen

Nieuw leven voor de remise

Nieuwbouw op een historische locatie, dat is Remise Haarlem in een notendop. De nieuwe wijk is gerealiseerd op een voormalige tram- en busremise, waarbij onder meer in de straatnamen wordt geknipoogd naar het verleden. Deze binnenstedelijke ontwikkeling omvatte de bouw van ongeveer 150 woningen en diverse winkels.

 

Eén van de bijzondere aspecten bij de totstandkoming was de samenwerking met omwonenden, die vanaf de beginfase van het project betrokken waren bij invulling van het in onbruik geraakte bedrijfsterrein. De toekomstige bewoners van Remise Haarlem werden eveneens betrokken bij hun nieuwe buurt, onder meer door mee te praten over de inrichting van de openbare ruimte.

Vlak nadat de eerste plannen van Remise Haarlem waren gemaakt, begon de economische crisis. Een ingrijpende aanpassing van de plannen was onvermijdelijk. Als belangen uiteenlopen en visies op belangrijke onderdelen verschillen, bestaat het gevaar dat projecten vastlopen en het uiteindelijke resultaat tegenvalt. Remise Haarlem is dat lot gelukkig bespaard gebleven, en alle betrokkenen mogen trots zijn op wat er is gerealiseerd. Een toonbeeld van stedelijke vernieuwing.

“Bij vrijwel alle projecten in Haarlem was sprake van stagnatie. Partijen begonnen aan eerder gemaakte afspraken te morrelen en wilden zich niet meer op van alles en nog wat vastleggen. (…) De kunst is om rústig te blijven en je niet te sterk te laten leiden door de waan van de dag. Gebiedsontwikkelingen zijn altijd een kwestie van de lange termijn en van de lange adem. Die worden nooit in een vloek en een zucht gerealiseerd. Het ligt voor de hand dat tijdens de rit inzichten en marktomstandigheden veranderen. Juist dán heb je krachten nodig die iedereen in de touwen houden. Juist dán komt het aan op rust en ervaring. Wat dat betreft is het samenspel tussen de gemeente, de buurt, Hoorne Vastgoed en Pré Wonen heel effectief geweest.”

Jan Nieuwenburg, wethouder Haarlem van 2006-2014
(Bron: ‘Nieuw leven voor de remise’, uitgave Hoorne Vastgoed, 2019)

“Over de zonnepanelen op het dak dacht ik in eerste instantie alleen ‘leuk hoor’. Tot ik de energierekening kreeg, ik geloof dat ik vier euro moest betalen. Voor een heel jaar hè. (…) Zelf ben ik in 1999 vanuit Amsterdam naar Haarlem verhuisd, je ziet dat er nu veel gezinnen vanuit Amsterdam hiernaartoe zijn gekomen. (…) Het is een goede plek voor kinderen om op te groeien. Stedelijk, en toch veilig. Overigens is deze wijk gemêleerder dan ik had verwacht, ik dacht dat er alleen maar jonge gezinnen zouden wonen. Het heeft even tijd nodig voordat zo’n nieuwe wijk een eigen karakter krijgt en ik ben zelf geen type dat de deur bij de buren platloopt, maar de sfeer en de contacten in de buurt zijn heel plezierig. In Haarlem zou ik nergens anders willen wonen.”

Linda Blankhorst, bewoner Remise Haarlem
(Bron: ‘Nieuw leven voor de remise’, uitgave Hoorne Vastgoed, 2019)