Nieuws / ‘Mereveldplein wordt prachtig door samenwerking’

‘Mereveldplein wordt prachtig door samenwerking’

08/12/2014
thumbnail

DE MEERN > Het is gelukt! Zeven grote, waardevolle bomen zijn gered in het inrichtingsplan voor het Mereveldplein. Waar aanvankelijk de zaag dreigde voor de bomen, kunnen ze nu blijven staan door gezamenlijke inspanning van winkeliers, bewoners, Hoorne Vastgoed en de gemeente.  “De natuur gaat voor, je moet de grote, oude bomen in De Meern behouden,” zegt de heer van Bommel blij, bekend gezicht op het Mereveldplein en voormalig eigenaar van Radio van Bommel aan de Rijksstraatweg. Blij en opgelucht waren ook de andere winkeliers, Hoorne Vastgoed, de gemeente en landschapsontwerper en bewoonster Anne-Mette van Lieshout Andersen, toen het nieuwe inrichtingsplan onlangs door Buro SRO werd gepresenteerd voor de winkeliers. Anne-Mette van Lieshout: “Ik heb de wensen van bewoners en winkeliers vertaald in concrete voorstellen, er is veel overleg gevoerd met de gemeente en Hoorne Vastgoed en er is ‘ontwerpend onderzoek’ verricht om tot een inrichtingsplan te komen dat voor alle partijen goed voelt. Je ziet alle wensen nu terug in het inrichtingsplan, dat is geweldig!” DE MEERN > Het is gelukt! Zeven grote, waardevolle bomen zijn gered in het inrichtingsplan voor het Mereveldplein. Waar aanvankelijk de zaag dreigde voor de bomen, kunnen ze nu blijven staan door gezamenlijke inspanning van winkeliers, bewoners, Hoorne Vastgoed en de gemeente.  “De natuur gaat voor, je moet de grote, oude bomen in De Meern behouden,” zegt de heer van Bommel blij, bekend gezicht op het Mereveldplein en voormalig eigenaar van Radio van Bommel aan de Rijksstraatweg. Blij en opgelucht waren ook de andere winkeliers, Hoorne Vastgoed, de gemeente en landschapsontwerper en bewoonster Anne-Mette van Lieshout Andersen, toen het nieuwe inrichtingsplan onlangs door Buro SRO werd gepresenteerd voor de winkeliers. Anne-Mette van Lieshout: “Ik heb de wensen van bewoners en winkeliers vertaald in concrete voorstellen, er is veel overleg gevoerd met de gemeente en Hoorne Vastgoed en er is ‘ontwerpend onderzoek’ verricht om tot een inrichtingsplan te komen dat voor alle partijen goed voelt. Je ziet alle wensen nu terug in het inrichtingsplan, dat is geweldig!”

Extra geld voor duurzame bestrating en groen
Het college heeft extra geld voor de inrichting uitgetrokken, waardoor het Mereveldplein nu de inrichting krijgt die het winkelcentrum en de Merenezen verdienen. Er komt fraaie, duurzame bestrating in de vorm van gebakken klinkers, de mooiste bomen blijven staan en er wordt gevarieerd en waardevol groen toegevoegd. Op het binnenplein is het straks gezellig vertoeven. In het midden verrijst een nieuwe, grote plataan met rondom lange banken, waarin zowel rugleuningen als beplanting -o.a. paarsbloeinde verbena’s- zijn geïntegreerd. Bas van Straaten, banketbakker op het Mereveldplein en tevens voorzitter van de winkeliersvereniging: “ik ben blij verrast met het plan zoals die er nu ligt, dat meen ik echt. Ik denk dat het straks heel mooi gaat worden op het Mereveldplein.”  Paul van de Eng, Hoorne Vastgoed: “ik was in het begin een beetje sceptisch, of het allemaal wel ging lukken wat Anne-Mette voor ogen had, maar ik ben nu heel blij met de aanpassingen en denk zeker dat het meedenken van bewoners en winkeliers het plan nóg beter heeft gemaakt”. Ook projectleider Etienne de Jager van de gemeente is enthousiast: “Mooi als het uiteindelijk zo uitpakt. Door de open houding van alle partijen ligt er nu een plan van hoge kwaliteit”. Anne-Mette van Lieshout vult lachend aan: “er wordt momenteel veel over gesproken, ‘modellen’ voor ‘co-creatie’ in de openbare ruimte, maar eigenlijk hebben wij in De Meern nu al laten zien, hoe je dat in de praktijk doet”!

Experiment: verplanten 15 jaar oude esdoorn
Voor de ‘Meerndijkers’ is er ook goed nieuws. Een esdoornboom van 15 m hoog wordt verplant naar het midden van de rotonde aan de Laan 1954. “Het is een experiment,” bekennen Etienne de Jager en Anne-Mette van Lieshout, “door extreem slechte grond op de plek waar de boom nu staat, heeft de boom een gering wortelpakket en is het spannend hoe hij het straks doet”. Er is overleg met de bewoners geweest en iedereen was het erover eens: laten wij het proberen. Als het niet gaat, kan er altijd nog een nieuwe (veel kleinere) boom geplant worden. “Het alternatief is kappen”, legt Anne-Mette uit, “deze boom kon écht niet ingepast worden in het nieuwe plan. En gaat het goed, dan hebben wij meteen een prachtige, grote boom op de rotonde staan.”

Start werkzaamheden in januari 2015
In januari begint de verbouwing en tegen de zomer gaat de openbare ruimte op de schop. Anne-Mette: “het is nu zaak om de uitvoering nauwlettend in de gaten te houden. Daar ligt een belangrijke taak voor de toezichthouder van de gemeente. Ik zie in mijn beroep maar al te vaak dat mooi ontworpen plannen anders worden uitgevoerd dan de bedoeling was, met afbreuk van de kwaliteit tot gevolg. Daar ga ik bij het Mereveldplein natuurlijk niet van uit. De aannemer heeft ons allen beloofd dat hij en zijn onderaannemers zorgvuldig te werk gaan.”

9 december: inloopavond
Op 9 december 2014 organiseert Hoorne Vastgoed een inloopavond voor bewoners, in het kunstatelier, Mereveldplein 9. Dan is het nieuwe inrichtingsplan te zien en kunt u zich laten informeren. De plannen zijn van 19.00 – 20.30 uur te bezichtigen.

Gelukt! De grote zilverlinde is op het laaste moment tóch gespaard gebleven

Bron: VARNieuwsblad

Andere nieuwsberichten

Start verkoop Tuytpark fase 4 in De Draai, Heerhugowaard

Lees meer

HIGH5 – Presale Long Beach gestart

Lees meer

Geslaagd!

Lees meer

Een reparatieverzoek indienen

Bij gebreken aan uw woning of onroerend goed kunt u dit via het onderstaande reparatieformulier melden. Door deze zo volledig mogelijk in te vullen kunnen wij uw reparatieverzoek zo snel en volledig mogelijk