Nieuws / Zonnepanelen op mega-dak distributiecentrum Vomar in Alkmaar

Zonnepanelen op mega-dak distributiecentrum Vomar in Alkmaar

01/09/2016
thumbnail

In Alkmaar is begonnen met de plaatsing van ruim 4000 zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum van Vomar Voordeelmarkt. Het betreft een oppervlakte van 18.000 vierkante meter (circa vier voetbalvelden). Het project wordt naar verwachting eind oktober afgerond. De kosten bedragen 1,3 miljoen euro. De panelen wekken jaarlijks 1 miljoen KWH stroom op. Dat is genoeg om meer dan 300 eengezinswoningen gedurende één jaar van energie te voorzien. In Alkmaar is begonnen met de plaatsing van ruim 4000 zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum van Vomar Voordeelmarkt. Het betreft een oppervlakte van 18.000 vierkante meter (circa vier voetbalvelden). Het project wordt naar verwachting eind oktober afgerond. De kosten bedragen 1,3 miljoen euro. De panelen wekken jaarlijks 1 miljoen KWH stroom op. Dat is genoeg om meer dan 300 eengezinswoningen gedurende één jaar van energie te voorzien.

Vanuit het op bedrijventerrein De Boekelermeer in Alkmaar gelegen distributiecentrum worden in het werkgebied tussen Den Helder, Noordwijk, Almere en Utrecht 65 winkels bevoorraad. Het enorme gebouw (totaaloppervlakte 41.000 vierkante meter) vormt een essentiële schakel in de bedrijfsvoering van het bedrijf dat met 5500 medewerkers wekelijks 750.000 klanten bedient. Het complex omvat ook een bakkerij, retourcentrale en slagerij.

Dankzij zij het uiterst efficiënte distributiecentrum kan Vomar Voordeelmarkt op het gebied van logistiek en transport duurzaam opereren. Zo wordt gebruik gemaakt van vrachtwagens met drie temperatuurzones. Ze vervoeren in één rit vanuit Alkmaar diepgevroren, gekoelde en ongekoelde producten naar de winkels. Daardoor is het aantal transporten sterk verminderd en nam de uitstoot van CO2 met 73 procent af. Het distributiecentrum speelt ook een belangrijke rol bij het gescheiden inzamelen en verwerken van bedrijfsafval. Dat wordt verbrand in een nabijgelegen installatie die energie terug levert aan het distributiecentrum.

Een volgende stap in de duurzame aanpak is het benutten van het immense dak van het distributiecentrum. Toen duidelijk werd dat de dakbedekking aan vernieuwing toe is, besloot Vomar Voordeelmarkt zonnepanelen te plaatsen. Op piekmomenten gaan die rechtstreeks energie aan het distributiecentrum leveren. Het project wordt ontwikkeld door Hoorne Vastgoed (zusterbedrijf van Vomar Voordeelmarkt) en MEC uit Bodegraven. Geotherm Energy Systems uit Bunschoten is de uitvoerende partij.

Het betreft alleen al door de omvang een uitdagend project, zegt algemeen directeur Aart van Haren van Vomar Voordeelmarkt: “We gaan er met betrokken partijen op een duurzame manier het beste van maken. De plaatsing van zonnepanelen heeft een positieve invloed op onze prijsstelling en ook op het milieu, dat minder wordt belast.”

Andere nieuwsberichten

Paul Dijkstra per 1 februari 2024 Financieel directeur

Lees meer

Drie combinaties ontwikkelen 1.150 appartementen in Schalkwijk (Haarlem)

Lees meer

Realisatie plan Ontwikkelzone Zuid-West Haarlem stap dichterbij na aankoop APM-locatie

Lees meer

Een reparatieverzoek indienen

Bij gebreken aan uw woning of onroerend goed kunt u dit via het onderstaande reparatieformulier melden. Door deze zo volledig mogelijk in te vullen kunnen wij uw reparatieverzoek zo snel en volledig mogelijk